WEBLOZ '14

Национално състезание по уеб разработване „WEBLOZ“

В края на изминалата седмица (11-14 април 2014 год.) се проведе Националното състезание по уеб разработване WEBLOZ за осма поредна година. С ръка на сърцето мога да кажа, че това е най-доброто състезание по уеб, на което някога съм бил! То се организира от Фондация „Технология за младите“, Община Лозница и ScaleFocus. Тази година взеха участие над 40 проекта, което ще рече, че участниците бяха около 60. Организацията беше на мнооого по-високо ниво, отколкото през изминалите две издания, на които съм присъствал.

Нещо ново и страшно интересно беше Работилницата (workshop). В петък вечерта, на откриването, всички участници бяхме разпределени на 12 отбора, всеки с по шестима души – четирима ученици и двама ръководители. Естествено, работилницата си имаше тема – „Иновации в сферата на образованието“. В периода от 2 дни имаше идеи, които МОН никога не биха измислили… и реализирали. Моят отбор се казваше „4+“ и проектът, който разработихме, беше софтуер за електронни тетрадки. Благодарение на един подобен продукт, може да бъде избегнато масовото изкривяване на учениците от начален етап. Взехме награда, но… не помня каква (предната вечер бях на купон и стоях до доста късно 😀 ).

Проектът

БилетБГ

Тази година взех участие с БилетБГ. На кратко, това е платформа за продажба на дигитални билети. На този етап има изградена система за чертеж на зали и касов модул. Този софтуер позволява да се продават и дигитални билети чрез RFID карти. Взех първо място с проекта.

Комисията

Журито в нашата категория, а и в другата, беше супер яко! Големи професионалисти, с ценни съвети. Най-известната личност в журито (според мен) беше Иван Ванков, известен повече като gatakka. Той коментираше и критикуваше най-много по проектите, но по начин, по който да не засегне участниците. След края на състезанието, Ванков остана с учениците и коментира определени проекти и каза какво точно не е наред в тях. Другият от моята комисия беше Павел Николов, главния програмист на ICN.Bg. Голям пич е! Георги Къдрев е третият. Той е съосновател и CEO на Imagga. Той също е един страхотен програмист! Даде уникални съвети за развитие на проектите както от програмна, така и от бизнес гледна точка.

При уеб сайтовете, в журито бяха също трима души. Иван Савков, който стана по-известен като Моисей 😀 , е уеб дизайнер, участвал в разработката на голям брой сайтове и уеб приложения. Той е хейтър и понякога градивен критик :D. Другите двама бяха Иво Илиев (мисля, че бих го описал като SEO и маркетингов експерт) и Томислав Савов (създател на SocialEvo.net и Дигитално канапе).

Преживяването

С една дума – УНИКАЛНО! Нямам думи просто – тази година организаторите се бяха справили по-добре от всякога! Евала им казвам! Комисиите бяха подбрани повече от перфектно! През изминалите години, повечето участници си стояха в стаите – но не и таза, благодарение на работилницата. Този нов „кръг“ беше измислен повече от добре, защото се запознахме с много нови хора.

За всички уеб ентусиасти препоръчвам с цялото си сърце догодина да участват – повярвайте, заслужава си!

Догодина се надявам, че пак ще участвам по някакъв начин. Поздрави и дълбок респект към организаторите и журитата, че тази година WEBLOZ се състоя по този удивително страхотен начин!

Снимки от състезанието