Напоследък все по-често чувам въпроси от типа „как да намеря вдъхновение“. Не знам. Не знам как  да намериш вдъхновение. Но знам как аз намирам. И сега ще споделя с теб точно това – как АЗ намирам вдъхновение.

Disclaimer: това може и да не важи за теб, въпреки че при мен работи с пълна сила. Все пак сме хора, различаваме се и е напълно нормално едни принципи и тактики на един човек да не работят при друг. 

Слушам готина музика

Слушам джаз (наскоро много яко се зарибих по това чудо – сииилно препоръчвам!). Слушам класическа музика (Вивалди! Шостакович!). Слушам класически рок (от 60-те, 70-те и 80-те). Просто тази музика ме вдъхновява. Не слушам западен поп или нашенска чалга. Слушам музиката, която обичам… кажи-речи постоянно. Когато не говоря с някого, аз се наслаждавам на Франк Синатра, Моцарт или Queen.

Има научни сведения, че класическата музика стимулира мозъчната дейност и ставаш по-гений. Не знам дали наистина ставаш гений, но  със сигурност знам, че класическата музика и джазът ме правят много спокоен и ми помагат да се наслаждавам на малките неща като… тревичките или птичките. Това  пък от своя страна е ясен фактор, че си щастлив. А щом си щастлив, ти си вдъхновен. Щом си вдъхновен, правиш нещата, които обичаш, на максимални обороти. И точно в този момент създаваш нещо магическо и на бял свят се пръкват невероятни неща (внимавай с децата ;)).

Решавам проблеми

Най-големият проект, по който работя – платформата за детегледачки GoodKnight, е страхотен пример за това, че се занимавам с нещо, което решава проблеми. С един куршум – два заека. Създаваме, заедно с моя екип, работни места за хора със свободно време (т.е. даваме възможност да се изяват като детегледачки), и в същото време предоставяме възможност за свободно време за родители. Време, в което те могат за два-три часа да се откъснат от децата и да се насладят на себе си. Нещо, за което много родители копнеят – съвсем малко спокойствие в края на петъчния ден.

Когато решавам някакъв проблем, аз съм значително по-вдъхновен, защото знам, че създавам стойност за някого. А това, повярвай ми, е изключително вдъхновяващо!

Дори в момента, пишейки тази статия, аз помагам на мои приятели да намерят вдъхновението. Отново създавам стойност.

Заобиколен съм с точните хора

Когато съм заобиколен с кофти личности, аз не съм вдъхновен да правя каквото и да е. Нямам мотивация за нищо. Единственото, на които съм способен, е да съжалявам, че в момента съм с тези хора.

Точно за това внимателно избирам средата си. Заобиколен съм с вдъхновени, позитивни люде, с които си помагаме. Разчитаме на себе си. Обичаме се. Ценим се.

Ако си заобиколен с грешните хора, ще усетиш, че не си в точната среда. Ще се чувстваш некомфортно. А когато се чувстваш некомфортно, ти не можеш да се отпуснеш и да вършиш нещата, които искаш. Всъщност можеш, но няма да си особено ефективен.

Това са моите 3 ключови начина, чрез които намирам вдъхновение. А твоите какви са? Ще се радвам да споделиш мнението си, защото то може да е важно на някой друг.