Категория "Уроци"

Сигурно генериране на шифър – Алгоритъм на Дифи-Хелман

Ани и Боби искат да си изпращат тайни съобщения така, че само те да могат да ги разчетат и да са сигурни, че именно отсрещната страна е изпратила всяко едно съобщение.

Това означава, че те трябва да имат шифър, познат само на тях, който да използват за криптиране и декриптиране на предаваната информация.

Infostart & Falling Rocks

InfoStart

След първото ми място на Националната олимпиада по Информационни технологии, се записах за участие в платформата „Infostart“ на „Информационно обслужване“ АД. Тя цели да обучи компютърни специалисти за минимално време, като за лектори са избрани едни от най-добрите специалисти в ИТ-индустрията в България, пр. Светлин Наков (надали има някой тукашен програмист, който да не е чувал за него). Най-добрите получават сертификат за успешно преминато обучение, а тези, които са записани присъствено, вземат дори и удостоверение за средно-специално образование, издадено от МОН. Записах се за квалифициране в специалността „Софтуерен специалист“.

ApiGen – Що е то и как се използва?

Здравейте! Днес ми се наложи да използвам ApiGen. Лично на мен много ми хареса и за това реших да направя този урок.

Що е ApiGen?

ApiGen

ApiGen е инструмент за създаване на професионална API документация за PHP проекти. Подобен е на phpDocumentator/phpDoc.

ApiGen използва:

 • Темплейтната система на Nette Framework  и Texy, за да прави полезна и лесна за четене HTML документация;
 • FSH, за да подчертава изходния код (highlighting);
 • TokenReflection, за да описва документирания изходен код.

Шрифт за театрален афиш

Здравейте!

Днес ми се наложи да намеря по спешност шрифта, с който изброяват актьорите в даден филм на афиш. Знаете го… с едни високи и тесни букви, които са и сгъчкани.

Е, намерих такива шрифтове, но те не поддържаха кирилица и за това изпозвах един трик в Adobe Photoshop, който мисля да ви го дам. Ето и стъпките:

 • Отворете прозореца Character на Photoshop.
 • Изберете текстовия елемент, чийто шрифт искате да промените
 • Сменете стойността на полето Horizontally scale на 60%:
 • Натиснете Enter

Стъпки

Стъпки

Надявам се, че съм ви помогнал! Ако имате някакви въпроси – питайте 🙂

Webdevsbg.com – Всичко за уеб разработката!

Здравейте!
Както знаете аз съм програмист. А може би и вие сте такъв? Е, можем да разменим доста опит в новия български портал за уеб разработчици – Webdevsbg.com!

Във форума може да откриете всичко за вашите уеб разработки – от готови (CMS) до авторски системи и скритове. Намерете подходящ шаблон (темплейт) за вашия уеб сайт или потърсете помощ. Също така, могат да бъдат открити уроци за HTML, Javascript, CSS, PHP и др. Всичко свързано с уеб на едно място е там!

Посетете портала още сега на www.webdevsbg.com!

Как се създава VM [УРОК]

Здравейте!

Първият урок, с който почвам е как се създава виртуална машина*.  Първо Вие трябва да имате Cloud акаунт при СуперХостинг.БГ и трябва да влезете в него:

Страницата за вход

Страницата за вход

След това ще Ви се покаже следната страница:

Начална страница

Начална страница

След това трябва да натиснете бутона Създаване на VM, който се намира горе  вдясно. Ще Ви се покаже една сравнително дълга форма за попълване:

Саздаване на VM

Саздаване на VM

Не се тревожете! Макар и да е голяма тази форма, тя се попълва много лесно. Трябва да въведете следните стойности в полетата:

 • Label: MyFirstVPS (или каквото Ви дойде на ум. В това поле е разрешено да си използват само букви A-Z, a-z, и цифри 1-9)
 • Hostname: MyFirstVPS (същите правила като първото поле)
 • Password: mypass (някаква ваша парола)
 • Операционна системаLinux или Windows. (силно препоръчвам Linux; !!!имайте в изпредвит, че ако сте селектирали Windows, самата виртуална машина ще бъде по-скъпа!!!)
 • Дистрибуция: 1) Ако сте избрали Linux в предишната стъпка, тук Ви препоръчвам да селектирате RHEL. Други възможности са Ubuntu и Suse2) Ако сте избрали Windows в предишната стъпка, тук единствената дистрибуцията, която можете да изберете е 2008.
 • Темплейт: Ако в предишната стъпки сте селектирали: 1) RHELтук Ви препоръчвам да селектирате CentOS 6.3 x86 – препоръчан от СуперХостинг; 2) Ubuntu, тук Ви препоръчвам да селектирате Ubuntu 12.04 x86; 3) 2008, тук селектирайте Windows 2008 Enterprise Edition R2 x64 xen
 • RAM, CPU Cores ги нагласете според предпочитанията си. Имайте в изпредвит, че колкото по-високи са, толкова по-скъпа ще бъде виртуалната машина. Препоръчвам Ви RAM да бъде 512MB или повече. Ако сте избрали Windows OS, тук трябва да бъде минимум 1024GB. Оставете CPU Cores на 1.
 • Data Store Zone оставете да бъде Local.
 • Primary disk size: 20GB (мисля, че за тестов VPS е предостатъчно)
 • Network Zone: Zone1
 • Port Speed: 50Mbps или 100Mbps (това е за скоростта на интернет връзката)

Това е всичко… за полетата. На мен специално с тези конфигурации цената ми излезна на:

Моята цена на час

Моята цена на час

Ако смятате, че сте готови, натиснете бутона „Създаване на VM“ и изчакайте докато виртуалната машина се създаде. Това обикновено отнема около 1-2 минути, но понякога и повече. След като всичко е готово трябва да видите нещо подобно:

Детайли на VM

Детайли на VM

Това е урокът за създаването на виртуална машина при Cloud системата на СуперХостинг.БГ. Надявам се, че съм Ви помогнал. До скоро в следващият урок, в който ще Ви запозная с основния интерфейс на Cloud системата.

*Специално този урок е тестван и работи само при системите на СуперХостинг.БГ и ICN.BG