Категория "Мнение"

Хостингът те оформя като личност… или поне мен

В момента съм такъв, какъвто съм, благодарение на хостинга. Звучи ви нелогично? Всъщност е логично – човек оформя личността си спрямо хората, с които се среща и работи. Нали така? Е, аз като един млад софтуерен разработчик и (бъдещ) предприемач работя и с хостинг компании. В тях, съответно, работят хора и комуникацията с тях оформя части от характера ми. Започна ли да става ясно? 😀

Една от първите хостинг компании, с която се сблъсках, е Bluehost. На времето се говереше, че те са най-добрите. Съответно аз станах техен клиент. Груба грешка! Те са огромна компания, но сякаш с много малко персонал за обслужването на клиенти и като се опиташ да се свържеш с тях – бам! Чакаш понякога с часове. Ужас! Да не коментирам и услугите – леле, мале! Най-много бях разочарован от скритите условия. Пишат, че ти дават едно, а получаваш нещо мааалко по-различно. Определено кофти отношения от тяхна страна…

Малко след това обаче се запознах с едни невероятни хора. Не стига, че са невероятни, но са и българи! Е, всъщност това се подразбира – невероятните хора по принцип са българи. 😛 Става въпрос за най-голямата хостинг компания в България – ICN.Bg. Тогава бях хлапе на 14 години, мноого мотивирано да създава проекти и да се развива в софтуерната сфера. Това, което е забележително при ICN.Bg са 3 неща:

  1. оказат се, че българска хостинг компания предоставя по-добри услуги от най-добрата в света;
  2. оказа се, че българска хостинг компания е с по-добро обслужване от най-добрата в света;
  3. те повярваха в мен.

Екипът им ми осигури необходимото оборудване за нуждите ми с едно единствено условие – да се развивам. След почти 4 години по-късно, мога да кажа, че успешно се развивам. И те имат пръст в това!

Минаха 4 години от запознанството ми и винаги са ме подкрепяли във всяко лудо и нелудо начинание – от проекти по програмиране и като стигнем до реални бизнес продукти.

Дори наскоро, след като започнах най-новия си проект (ще говоря на по-късен етап за него), те ми осигуриха ресурси, в пъти по-големи от тези на един настолен компютър. Та, за пореден път повярваха в мен и моите мечти!

Тъй като съм изключително благодарен човек и съм се научил да благодаря, заявявам публично –

Благодаря ви, ICN.Bg!

Как да намираме вдъхновение?

Напоследък все по-често чувам въпроси от типа „как да намеря вдъхновение“. Не знам. Не знам как  да намериш вдъхновение. Но знам как аз намирам. И сега ще споделя с теб точно това – как АЗ намирам вдъхновение.

Disclaimer: това може и да не важи за теб, въпреки че при мен работи с пълна сила. Все пак сме хора, различаваме се и е напълно нормално едни принципи и тактики на един човек да не работят при друг. 

Слушам готина музика

Слушам джаз (наскоро много яко се зарибих по това чудо – сииилно препоръчвам!). Слушам класическа музика (Вивалди! Шостакович!). Слушам класически рок (от 60-те, 70-те и 80-те). Просто тази музика ме вдъхновява. Не слушам западен поп или нашенска чалга. Слушам музиката, която обичам… кажи-речи постоянно. Когато не говоря с някого, аз се наслаждавам на Франк Синатра, Моцарт или Queen.

Има научни сведения, че класическата музика стимулира мозъчната дейност и ставаш по-гений. Не знам дали наистина ставаш гений, но  със сигурност знам, че класическата музика и джазът ме правят много спокоен и ми помагат да се наслаждавам на малките неща като… тревичките или птичките. Това  пък от своя страна е ясен фактор, че си щастлив. А щом си щастлив, ти си вдъхновен. Щом си вдъхновен, правиш нещата, които обичаш, на максимални обороти. И точно в този момент създаваш нещо магическо и на бял свят се пръкват невероятни неща (внимавай с децата ;)).

Решавам проблеми

Най-големият проект, по който работя – платформата за детегледачки GoodKnight, е страхотен пример за това, че се занимавам с нещо, което решава проблеми. С един куршум – два заека. Създаваме, заедно с моя екип, работни места за хора със свободно време (т.е. даваме възможност да се изяват като детегледачки), и в същото време предоставяме възможност за свободно време за родители. Време, в което те могат за два-три часа да се откъснат от децата и да се насладят на себе си. Нещо, за което много родители копнеят – съвсем малко спокойствие в края на петъчния ден.

Когато решавам някакъв проблем, аз съм значително по-вдъхновен, защото знам, че създавам стойност за някого. А това, повярвай ми, е изключително вдъхновяващо!

Дори в момента, пишейки тази статия, аз помагам на мои приятели да намерят вдъхновението. Отново създавам стойност.

Заобиколен съм с точните хора

Когато съм заобиколен с кофти личности, аз не съм вдъхновен да правя каквото и да е. Нямам мотивация за нищо. Единственото, на които съм способен, е да съжалявам, че в момента съм с тези хора.

Точно за това внимателно избирам средата си. Заобиколен съм с вдъхновени, позитивни люде, с които си помагаме. Разчитаме на себе си. Обичаме се. Ценим се.

Ако си заобиколен с грешните хора, ще усетиш, че не си в точната среда. Ще се чувстваш некомфортно. А когато се чувстваш некомфортно, ти не можеш да се отпуснеш и да вършиш нещата, които искаш. Всъщност можеш, но няма да си особено ефективен.

Това са моите 3 ключови начина, чрез които намирам вдъхновение. А твоите какви са? Ще се радвам да споделиш мнението си, защото то може да е важно на някой друг.

[SFW] PornHub атакуват със страхотна коледна реклама

Е, видяло се е, че ще коментирам реклами. От няколко месеца насам изключително много се наслаждавам на Изкуството. Казвам Изкуството, с главно „И“, защото изкуството няма граници. И не говоря просто за реклами, литература, изобразително изкуство, музика… Говоря за всичко красиво и различно, което ни заобикаля.

Disclaimer: красивото го свързам с различното. Всяко едно красиво нещо за мен е различно. Обратното не е валидно.

Та. Рекламата на PornHub:

За тези, които не знаят (съмнявам се, че изобщо има такива), PornHub е може би най-известният сайт за порнографско съдържание в България и света. В рекламата обаче няма порно… за разочарование на някои.

Но има самота. Много самота.

Един от най-големи страхове на човек е да остане самотен. А какво би било ако този човек остане самотен и на Коледа? Празникът, при който се очаква цялото семейство да се събере заедно. Е, PornHub имат решение – купи си достъп до PornHub Premium (платената им услуга, с която получаваш висококачествено съдържание).

Гениално е как от най-големия страх, те създават невероятен позитив. И точно тогава, дори сам да си, гледайки порно всъщност не се чувстваш чак толкова самотен. Гениално! Просто гениално!

Apple отново атакуват с гениална реклама

Apple определено са добри в рекламите. Този път на фокус е силата на човешката технологична революция. Откриването на огъня, ръчните сечива, писмеността, гравитацията (и ябълката, която пада върху главата на Нютон), колелото, влака, първите опити за самолет (на фокус идват опитите, една много важна част в новите и непознати неща), мотора, механичния часовник, мотивите за търсене и изследване, телефона, пишещата машина, тоалетната хартия, микровълновата, фотоапарата, грамофона (алелуя! музика на запис!), телевизора (алелуя! картина на запис!), компютъра (алелуя! предстоят невероятни времена!), възобновяемата електроенергия (алелуя! по-здравословен ток!), совалката (алелуя! светът е малък – трябва да опознаем и Вселената!), роботите, iPhone-а (алелуя! първи нормален смартфон!), квадракоптера, крушката… и не на последно място – новият MacBook Pro – инструмент, с който всяка една идея може да стане реалност.

Видеото е наистина настръхващо! Всички тези революционни изобретения, които пропускат през кадрите, и то съпроводени с гениалната музика на Росини (за заинтересованите – William Tell Overture Finale), създават една невероятна градация, която не завършва просто с новото устройство на Apple, което на капак има само 4 USB Type C порта. Тя завършва с един инструмент, чрез който всяка една идея може да стане реалност. Всяка една.

Това определено е реклама, достойна да се изучава в часовете по видео маркетинг! Същинско творчество!

П.П. Благодаря на Александър Костов, че ми показа рекламата!

Трябва ли компютрите да мислят?

Първоначалната цел на компютъра е да изчислява математически задачи, въпреки че няколко десетилетия по-късно той бива приложен за всякакви цели – за работа, слушане на музика, гледане на филми и дори… играене на игри.  Всяко едно творение в този свят се развива – някои, разбира се, по-бързо от други – точно както компютърните технологии. Следващата стъпка в еволюцията на компютъра е така нареченото “машинно обучене”. Много гении на физиката се страхуват от това явление – дори самият Стивън Хокинг твърди, че разработката на пълен изкуствен интелект ще доведе до края на човешката раса. Стивън Хокинг – човекът, чийто единствен начин да комуникира е чрез устройство, което нямаше да съществува без наличието на изкуствения интелект.