На 2 октомври участвах в рубриката „На твоя страна“ с водещ Георги Георгиев и  част от „Здравей България“ по NOVA и засегнахме важни казуси във връзка нашумялата напоследък споделена икономика.

Трябва ли да има регулация, как да се предпазват клиентите и какво правим ние в GoodKnight, за да караме нашите клиенти да се чувстват сигурни, вижте в интервюто:

(транкскрипция)

Изживяването покрай интервюто

Уха! Това беше голяма хапка! Наистина голяма!

Още като се замислих дали да взема учасатие, целият се разтреперих. Не съм икономист, но покрай GoodKnight имам поглед върху споделената икономика и реших, че все пак ще мога да справя. Мисълта, че това видео ще стигне до стотици хиляди, а може би и милиони, души, ме караше да се паникьосам. Но пък в крайна сметка приех (не думай!) – един път се живее.

NOVA бяха страхотни!

През цялото време усещах, че NOVA са зад мен. Жоро беше помислил за всичко – как ще дойда, как ще си отида, как ще ме предразположи.

А беше мноого яко чувството, когато лица като Виктор Николаев от „Здравей, България“ и Христо Калоферов от „Новините по NOVA“ ме поздравиха при пристигането ми.

Какво изрекох…

Интервюто мина сравнително спокойно. Нямаше моменти, в които няма какво да кажа. Но пък имаше такива, при които се сещах за първоначалното си притеснение – „колко хора те гледат“ или пък „ти не си икономист“ – а това се отрази директно на това какво казвам. Точно тогава, да трансформираш мислите си в реч наистина се оказа предизвикателство. И съответно казах неща, които ако аз чуя, ще си помисля: „това не е баш така“, но пък… поне натрупах ценен опит.

Например, не трябваше да казвам, че не трябва да се поръчват хора, които все още нямат получена обратна връзка, защото по този начин те няма да могат да се изяват – току-виж се окажат, че са най-добрите! А в споделената икономика е много важно да покажеш на какво си способен. Например, ние в GoodKnight проучваме дадена персона преди да стане детегледач – правим интервю, събираме съдебно минало и здравно състояние. Така че дори да няма оставени коментари, той вече е проверен. А при други платформи – просто трябва да проучите по какъв начин допускат хората.

Транскрипция

Има ли нужда от регулация? Чухме Комисията за защита на потребителите изисква или настоява точно за регулация, за да се предотвратят такива случаи, които видяхме в репортажа. Вие като бизнес съгласни ли сте с регулация?

Регулация трябва да има – няма спор. Все пак тя защитава потребителите и защитава от това да има някакви проблеми.

Но важното при споделената икономика е, че има един вид регулация, при която дори държавната не може да стъпи на малкия ѝ пръст. И това е обратната връзка.

Какво искам да кажа? Ти поръчваш нещо и преди да поръчаш нещо, трябва да прочетеш обратната връзка за човека, от когото ще купуваш.

Тоест, коментарите, например, които са под човека? За това ли говорим? 

Точно така. Абсолютно.

Ако обаче такива потребителски коментари липсват, как да се ориентираме на какво доверие да стъпим всъщност при една такава платформа, в която вие се явявате терен за определени услуги и стоки, а двете страни са търговец и потребител?

Когато няма обратна връзка, може би е добра идея да потърсиш друг търговец. Дори в същата платформата да е – няма проблеми. Така че търсиш такъв, с когото си сигурен, че има обратна връзка и съответно ти можеш да разбереш дали услугите са му добри или не.

Как максимално да получим информация за човека, който седи отсреща при един такъв тип комуникация в Интернет?

Тук вече е много важно платформите, които предлагат споделени услуги, да изискват най-малкото – връзка за контакт, телефонен номер, който да се потвърди.

Който да се потвърди. Обаче в момента не случва?

За съжаление, големи платформи на българския пазар не си потвърждават телефонните номера, което е проблем и създава доста такива.

Как вие проверявате хората, които предоставят услуги във вашата платформа? Имате ли определени филтри, определени правила, по които те присъстват при вас?

Абсолютно да. Задължително всеки един човек преди да влезе, най-малкото, което е, трябва да мине интервю, за да бъде разбран какъв е той като личност, след което има и обучение. Така че филтрация задължително трябва да има. Задължително.

Добре, само с една дума подкрепяте ли да има такива правила при вас или бихте ги отхвърлили като бизнес?

Регулация трябва да има, но трябва да бъде лека за платформите (тук исках да кажа най-вече за клиентите и търговците) за споделена икономика.

Може ли така обаче да се гарантират правата ни? Или отново бихме попаднали на кабел вместо телефон?

Аз съм на мнението, че когато се правят опити, рано или късно ще се стигне до правилния момент. Винаги ще има някой, при когото ще има проблем, но пък за сметка на това опитите стигат до добрия краен резултат.

Дано, дано да дойде добрият край.

Ще съм много благодарен за обратна връзка, наистина!

Отново, благодаря ти, Жоро, за поканата и благодаря на теб, читателю.